Postavljanje stajaće ploče i satnih oznaka


U subotu, 3. listopada 2015. godine, planirano je postavljenje kamenih satnih oznaka. Radovi su započeli s malim zakašnjenjem, a dodatne probleme stvarala je i gusta kiša koja je započela nedugo nakon prve miješalica betona. No, unatoč kiši radovi su nastavljeni polaganjem svježeg betona u limenu konstrukciju i postavljanjem okruglih kamenih brojeva koji služe kao satne oznake na brojčaniku. Nakon dva postavljena kamena broja nebo se smilovalo. Istočni vjetar rastjerao je naoblaku, a sunce je obasjalo gradilište sušeći betonsku podlogu i dižući temperaturu na ugodnih 18 stupnjeva Celzijeve ljestvice.

Miješalicu za beton osigurao je g. Roman Belak iz Samobora, a uz djelatnika iz tvrtke AS Floor d.o.o. na betoniranju su radili i Predsjednik i Tajnik DITS-a. Za polaganje betona bio je zadužen Stjepan Črnjak, a poslove mjerenja i pravilnog pozicioniranja kamenih ploča odradio je Robert Obraz.

Uz brojčane oznake postavljena je i kamena stajaća ploča s ugraviranim kalendarskim mjesecima. Ploča je postavljena na betonsku podlogu u središnjem dijelu Sunčanog sata prema projektu i prethodno ucrtanim pozicijama.

Trinaest okruglih kamenih ploča s ugraviranim brojevima i pravokutnu kamenu stajaću ploču s ugraviranim kalendarskim mjesecima doniralo je klesarstvo Jerbić iz Svete Nedelje. Asortiman proizvoda i uzoraka klesarstva Jerbić možete vidjeti na službenim stranicama tvrtke http://www.klesarstvo-jerbic.hr/

Polaganje kamenih ploča i radovi trajali su do 18 i 30 sati kada se krenulo na pospremanjem alat i čišćenje gradilišta.

U ovoj fazi radova zahvaljujemo našim donatorima i sponzorima:

  • klesarstvu Jerbić i g. Roman Jerbiću
  • tvrtki AS Floor d.o.o. iz Gradne i gđi. Ani Labudović te
  • Romanu Belaku iz Samobora

bez čije nesebične pomoći ova faza projekta ne bi mogla biti realizirana. Velika hvala!

Robert Obraz, tajnik DITS