Radovi na vertikalnom Sunčanom satu

Usporedno s radovima na lokaciji Sunčanog sata na Šetalištu uz mlinove radi se i na vertikalnom sunčanom satu. Sredinom kolovoza kupljeni su aluminijski profili za vertikalni Sunčani sat i nakon rezanja profila na potrebne dimenzije započelo je spajanje profila pomoću postupka zavarivanja metala. Zavarivanje je provela samoborska tvrtka Cromatec d.o.o. specijalizirana za zavarivanje metala i prodaju opreme za tehnološke postupke zavarivanja. Zahvaljujemo se Darku Ćordašu i Marijanu Sokoloviću iz tvrtke Krometal d.o.o. na stručnoj pomoći i donaciji.

Gornji dio vertikalnog sunčanog sata
Gornji dio vertikalnog sunčanog sata

Budući da se na vertikalnom satu nalazi i ploča s brojčanikom, bilo je potrebno oblikovati brojčanik i izraditi nacrt prema kojem će se CNC tehnologijom gravirati kutovi brojčanika i satne oznake. Dizajn i konstrukciju ploče izradio je Robert Obraz. Na ploči se nalaze brojčanici za zimsko i ljetno računanje vremena, oznaka geografske lokacije s pripadajućim geografskim koordinatama, obilježene su glavne strana svijeta – sjever (N), istok (E), jug (S) i zapad (W) te je navedena i web adresa DITS-a.

Ploča brojčanika vertikalnog sunčanog sata
Ploča brojčanika vertikalnog sunčanog sata

Ploču brojčanika od materijala pod nazivom Perspex 260 i graviranje donirala je tvrtka Sampos d.o.o. iz Samobora. Posebno se zahvaljujemo direktoru tvrtke, g. Nenadu Crnici na savjetima prilikom odabira adekvatnog materijala. Ploča brojčanika vertikalnog sunčanog sata, nakon polukružnog rezanja, biti će postavljena ispod gnomona vertikalnog sunčanog sata u smjeru istok – zapad.

Robert Obraz, tajnik DITS

Klizi na vrh