Stručni posjet Društva inženjera i tehničara grada Samobora HE Brežice 29.9.2017. 1


Društvo inženjera i tehničara grada Samobora organiziralo je 29.9.2017. godine stručni posjet hidroelektrani Brežice, s namjerom da se upoznamo s njenim karakteristikama, načinom izgradnje te korištenja.

Stručni voditelj koji nas je proveo kroz cijelu HE bio je Matjaž Hauptman, dipl.ing.el., voditelj nadzora na elektroinstalacijama.

HE Brežice je peta u lancu od ukupno šest HE na donjem toku rijeke Save, započeta je s izgradnjom 2014.godine, a puštena je u rad koncem rujna 2017. godine.

Nominalna snaga HE Brežice je 45 MW, a sve HE u lancu imati će ukupno 185 MW nominalne snage. Za usporedbu, nuklearna elektrana Krško ima 696 MW nominalne snage i godišnje proizvede više od pet milijardi kWh električne energije, koju zajednički koriste Slovenija i Hrvatska.

HE Brežice ima tri vertikalna agregata nominalnog protoka od 500 m3/s, s pet preljevnih polja i prosječnom godišnjom proizvodnjom od 161 GWh.

HE Brežice će slovenskom elektroenergetskom sustavu pridonijeti približno jedan posto tekuće godišnje proizvodnje električne energije u Sloveniji, a također će proizvoditi vrhunsku energiju i ponuditi mogućnost prodaje usluga sustava. Izvedena je puna automatizacija postrojenja i daljinsko upravljanje iz upravljačkog centra.

Cijena izgradnje ove HE, zajedno s uređenjem vodotoka, iznosi oko 250 milijuna eura, a financiranje je najvećim dijelom iz Europskih fondova.

Prema informacijama koje smo dobili od inženjera Hauptmana, izgradnje posljednje u nizu, HE Mokrice, planira se za početak 2018. godine, i trebala bi biti završena za tri godine (2021).

 

A što se radi kod nas?

Projekt izgradnje HE na Savi je složen i dugotrajan proces, koji je započeo još davne 1965. godine. Prvi projekt obuhvaćao je izgradnju ukupno pet HE, no od njega se odustalo izradom nove koncepcije projekta „Zagreb na Savi“.

Vlada Republike Hrvatske dala je mandat društvu Program Sava d.o.o. za razvoj Programa zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save i zaobalja od granice s Republikom Slovenijom do Siska.

Cilj razvoja programa jest zaustavljanje negativnih trendova razina podzemnih voda, zaštita okoliša, korištenje energetskog potencijala, razvoj plovnog puta te pomicanje linije poplavnog rizika iz središta Zagreba. Uz HEP grupu, čiji je Program Sava d.o.o. član, u razvoj su uključeni Vlada RH, Hrvatske vode, Grad Zagreb, Zagrebačka županija te Sisačko-moslavačka županija.

 

Energetski objekti nove koncepcije programa Zagreb na Savi imaju središnju godišnju proizvodnju od približno 587 GWh, sve iz obnovljivih izvora energije. To odgovara iznosu od 20% prosječnih godišnjih potreba grada Zagreba za električnom energijom, s postignutom proizvodnjom u središtu potrošnje čime se minimaliziraju gubici u prijenosu energije.

U novom koncepcijskom rješenju energetski potencijal Programa koristi se na 10 manjih vodno energetskih stepenica: MHE BrdovecMHE SamoborMHE ZaprešićMHE PodsusedMHE Prečko MHE JarunMHE ŠanciMHE Petruševec, MHE Ivanja Reka i MHE Sisak.

Male hidroelektrane (MHE) predloženog sustava na području od granice s Republikom Slovenijom do Siska koristiti će približno 130 MW energetskog potencijala rijeke Save, a vrijednost tarova na njihovoj izgradnji procjenjuje se na 1,2 milijardi Eura.

Mala hidroelektrana Samobor smještena je u koritu rijeke Save uzvodno od ušća potoka Gradina u rijeku Savu. Planirane je instalirane snage od 14,33 MW s prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 58 GWh. U slučaju dolaska velikih vodnih valova objekt se u potpunosti potapa.

Nova koncepcija zahtijeva široku stručnu i javnu raspravu koja još nije započela, a početak izgradnje još nije definiran.

Vjerujemo da su članovi Društva kao i svi ostali dobrodošli sudionici izleta dobili odličan pregled o novoizgrađenom energetskom objektu, HE Brežice,  u susjednoj Sloveniji. Sam prikaz postrojenja, prezentacija našeg vodiča, otvorenost tehničkih podataka, sloboda individualnog snimanja iz svih željenih kutova, tehnička i estetska dotjeranost objekta, čine ovaj posjet vrlo vrijednim.

 

Za one koji žele više informacija o HE Brežice, pogledajte na http://www.he-ss.si/he-brezice-splosno.html

a s projektom „Zagreb na Savi“ možete se detaljnije upoznati na http://zagrebnasavi.hr

 

I na kraju …

Puni informacija o izgrađenoj HE Brežice i sa željom da se i kod nas konačno započne s korištenjem rijeke Save u vodnogospodarskom, prometnom, energetskom i prostornom potencijalu, uputili smo se u obližnju Gadovu peč.

Gadova peč je domovina poznatog cvičeka, u kojem smo uživali kod naše sugrađanke Renate Kruhan, naravno uz domaće delicije koje su se odlično sljubile s cvičekom.

 

Pripremili: Jasenka Bišćan i Stjepan Črnjak


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

One thought on “Stručni posjet Društva inženjera i tehničara grada Samobora HE Brežice 29.9.2017.