Stručno predavanje “Tlo-aktivni posrednik u okolišu” 14.3.2017. 1


Još jedno u nizu predavanja koje je organiziralo Društvo inženjera i tehničara našeg grada na temu prirodnih resursa održano je u sklopu jučerašnjeg Građanskog utorka Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Govorilo se o važnosti očuvanja tla i izvorišta vode.O tlu kao aktivnom posredniku u okolišu govorila je doktorica znanosti Marija Romić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pojasnila je kako tlo nastaje, koje su njegove uloge u okolišu i zaštiti podzemnih voda, što utječe na na kvalitetu tla, u kojoj ga mjeri poljoprivrednici onečišćuju te kako se to odražava na podzemne vode.

Marija Romić je istaknula kako nema zakonskog okvira kojim se prati kvaliteta tla, dok to nije slučaj s vodom ili pak zrakom. “To je problem i drugih zemalja Europske unije i na tome se intenzivno radi da se dođe do bolje definiranog zakonskog područja za zaštitu tala. Struka i znanost trebaju biti uključeni u izradu indikatora i proces praćenja” – rekla je Marija Romić.

Drugo predavanje pod nazivom “Zaštita izvorišta na području Grada Zagreba” održala je diplomirana inženjerka Tihana Ledecki. Pojasnila je zakonsku osnovu za donošenje zona zaštite
izvorišta i obavezni program sanacije izvorišta. Najveći problemi u zonama zaštite su prvenstveno onečišćene površine, odlagališta otpada, divlje šljunčane zatrpane materijalom i slično, a
kako bi se izvorišta vode zaštitila potrebno je uložiti u kanalizacijski sustav, oborinsku odvodnju, a u zonama zaštite trebalo bi i s konvencionalne poljoprivrede preći na ekološku.

Sanacija je opsežna i zahtjeva ulaganja od preko 200 milijuna kuna. Za potrebe javne vodoopskrbe grada Zagreba te Samobora i okolice ima dovoljno vode, no treba smanjiti gubitke u vodoopskrbnom sustavu, sanirati postojeće cjevovode i čuvati zagrebački vodonosnik – istaknuto je tijekom predavanja.

Ovim se predavanjima željelo upozoriti na to koliko je važno dobro gospodariti prirodnim resursima. Ivan Opić iz Društva inženjera i tehničara grada Samobora, najavio je kako na jesen nastavljaju s ovim predavanjima, a jedna od tema bit će i zaštita izvora vode na samoborskom području.


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

One thought on “Stručno predavanje “Tlo-aktivni posrednik u okolišu” 14.3.2017.