Stručno predavanje o geotermalnim vodama Šmidhenovih toplica i njihovoj povijesti 31.1.2017.


 

Hrvatska se u svijetu nerijetko predstavlja kao zemlja raznolikih i iznimnih prirodnih ljepota, pri čemu se velik dio tog blaga odnosi na bogatstvo voda kojima naša zemlja obiluje. No, da baš nije sve tako sjajno kako izgleda na razglednicima ili drugim promotivnim materijalima koje šaljemo u svijet, govorili su u utorak, 31. siječnja, predavači Radovan Čepelak i Sreten Romandić, na temu Geobalneološka i geofizička obilježja Šmidhenovih toplica, koja je na Građanski utorak privukla brojne Samoborce.

 

Naše bivše kupalište Šmidhen tek je jedan od brojnih primjera koji potvrđuje kako su naši preci daleko više pažnje polagali prirodnim resursima, jer su dobrim dijelom i ovisili o njima, pa su ih stoga čuvali i koristili sukladno svojim potrebama.

Šmidhena danas više nema. Doslovce je nestao zbog nebrige i pohlepe ljudi koje je zanimala uglavnom tek izravna korist i profit, a koje bi mogli ostvariti za svoja "ulaganja", na što sam Grad Samobor tijekom prošlih desetljeća nije imao previše utjecaja.

K tome, prema riječima naših stručnjaka, potrebni su dodatni istražni radovi i nove bušotine, na kojima bi se možda pronašla voda čija je temperatura viša od 28 ili 29 stupnjeva Celzijusa, koliko ona sada iznosi na poznatim izvorima na području Šmidhena, dok, primjerice, na slovenskoj strani u Čatežu ta prirodna temperatura vode doseže i više od 50 stupnjeva C. A da ne govorimo o tome da je veći dio područja bivšeg Šmidhena i eventualnih budućih bušotina u privatnom vlasništvu.

Dakle, nije sve oko Šmidhena tako jednostavno kako izgleda, jer ulaganja u nova istraživanja su izuzetno skupa, a privatni vlasnici često traže i nerealne cijene za svoje parcele.

Predavanju su, osim članova Društva inženjera i tehničara Grada Samobora, koji su bili i suorganizatori, nazočili u velikom broju i drugi naši sugrađani, kao i gradski čelnici koji se već niz godina bave problematikom Šmidhena, na čelu s pročelnikom Zvonkom Župančićem.

 Tekst preuzet iz Glasnika Samobora i Svete Nedelje

Moderator predavanja Ivan Opić

Radovan Čepelak

Sreten Romandić