Stručni izlet Društva u Glinu 20. 10. 2016. 1


Društvo inženjera i tehničara grada Samobora organiziralo je 20.10.2016. godine izlet u Glinu, koji je bio isključivo stručnog karaktera.

U nastavku pročitajte kratke opise posjećenih objekata, praćene fotografijama, a za detalje kliknite ovdje.

 MHE FAJEROV MLIN

Posjetili smo gradilište male hidroelektrane (MHE) Fajerov mlin, čiju je izgradnju u svojstvu nadzornog inženjera vodio naš kolega Radovan Vugrinec, dipl.ing.građ.

Investitor navedene male hidroelektrane je gospodin Josip Cerjak iz Gline, koji je po uzoru na brojne male hidroelektrane u Austriji, krenuo u izgradnju male hidroelektrane u svojem rodnom mjestu, prvenstveno iz želje da svojem mjestu izgradi objekt koji će biti na korist gradu Glini i njenim budućim  naraštajima.

U prvoj fazi, koju su financirane Hrvatske vode, izvedena je brana na rijeci Glina, čime će biti reguliran rijeke protok rijeke Gline, a u drugoj fazi je izgradnja male hidroelektrane.

Sva tehnička dokumentacija za igranju MHE je izrađena, a u završnoj fazi je osiguranje financijskih sredstava potrebnih za izgradnju.

Planirano je da se MHE završi kroz narednih godinu dana.

KOGENERACIJSKO POSTROJENJE BE-TO GLINA

Slijedeći objekt koji smo posjetili je kogeneracijsko postrojenje BE-TO, izgrađeno na lokaciji drvoprerađivačke industrije Sherif grupa sa sjedištem u Zagrebu. Danas Sherif grupa zapošljava preko 150 ljudi i nalazi se među 3 najveća izvoznika drvnih proizvoda u Hrvatskoj.

Krajem 2009. godine osnovano je poduzeće “BE-TO Glina” d.o.o., koje je smješteno na lokaciji stare pamučne industrije, površine 24.000 m2 od čega je 5.000 m2 zatvorenog prostora.

Osnovna djelatnost poduzeća je gradnja bio elektrane na drvni otpad i drvnu sječku. Kogeneracijsko postrojenje ima instaliranu električnu snagu 1 MW i toplinsku snagu 4 MW. Proizvedena toplinska energija služi za vlastite potrebe kao i za grijanje javnih ustanova u blizini pogona (Kaznionica Glina, osnovna i srednja škola, dječji vrtić, Dom zdravlja Glina itd.).

Na navedenoj lokaciji izgrađena je vlastita trafostanica instalirane snage 1000kVA na koju je priključena bio elektrana priključne snage 830 kW. Trafostanica se koristi i kao susretno postrojenje za isporuku proizvedene električne energije u distribucijsku mrežu HEP-a.

Uz stručno vodstvo Jadranka Stilinovića, dipl.ing.str. i prof. Vjerana Stilinovića, ispred Mašinoprojekta d.o.o iz Zagreba, i Vjekoslava Ribarevića, dipl.ing.str. iz STON-ING-a, upoznali smo se s cjelovitim procesom rada kogeneracijskog postrojenja.

Stjepan Črnjak, dipl.ing.građ.


One thought on “Stručni izlet Društva u Glinu 20. 10. 2016.

Comments are closed.