12. 05. 2002. HE „Zeleni vir“ u Skradu

12. 05. 2002. HE „Zeleni vir“ u Skradu
Voditelj izleta: Radovan Vugrinec

Cilj je bio HE Zeleni vir, visokotlačno derivacijsko postrojenje smješteno kraj Skrada u Gorskom Kotaru. Elektrana je izgrađena 1921 godine pod nazivom Munjara Zeleni Vir. Zahvat vode za elektranu izveden je u špilji Zeleni Vir gdje se nalazi izvor potoka Curak. Tamo je sagrađena brana (betonski prag) s ulaznim uređajem u kanal koji dovodi vodu do postrojenja, a višak vode otječe preko preljevnog praga. Dovodnim kanalom voda dolazi do vodne komore na 344 m n.m. Odatle, tlačni cjevovod vodi do strojarnice elektrane smještene na 291 m n.m. dakle 53 m niže od vodne komore. Hidroelektrana Zeleni Vir građena je u stilu industrijske arhitekture s početka 20 stoljeća. Instalirane su dvije proizvodne jedinice sa spiralnom Francis turbinom i generatorom na horizontalnoj osovini. Između turbine i generatora nalazi se kotač zamašnjak promjera 2,0 m i težine 1850 kg. Uz instalirani protok od 4,2 m3/s (2×2,2) i neto pad od 50 m, instalirana snaga postrojenja je 1,8 MW a srednja godišnja proizvodnja, Esr = 7,7 GWh.

OPREMA:
turbine VOITH-St.Poelten, Austrija, LITOSTROJ-Ljubljana, Slovenija Generatori: SIEMENS-SCHUCKERT-Beč, Austrija, KONČAR-Zagreb, Hrvatska

Sama zgrada postrojenja djeluje vrlo uredno i održavano a osobiti je užitak prekrasan okoliš s ugodnim restoranom, stazama za planinarenje i šetnju, i turistički poznatim Vražjim prolazom.

Treba reći da je spust planinarskom stazom od Skrada do Zelenog Vira prilično zahtjevan dok je alternativna staza preko Vražjeg prolaza, vrlo atraktivna, nešto duža i nešto lakša. Ipak, svi su hrabro izdržali sve napore i posve zadovoljni izletom vratili se u Samobor.

Klizi na vrh